Hur köper man aktier?

Att köpa aktier kan vara ett bra val för den som vill börja investera och bygga kapital över tid. Processen är relativt enkel, och med hjälp av rätt verktyg kan du komma igång snabbt. I denna steg-för-steg-guide går vi igenom hur du köper och handlar med aktier, inklusive viktiga punkter som att välja rätt mäklare och att övervaka din portfölj efter att köp har genomförts.

Att köpa aktier är en process som kan kräva en del planering och kunskap om man vill att det ska bli lönsamt över tid, men det kan vara väl värt den tid och energi man lägger på det eftersom kloka investeringar i aktiemarknaden kan bli ett mycket kraftfullt verktyg för att bygga långsiktig ekonomisk tillväxt.

Genom att välja en pålitlig mäklare, öppna rätt konto, utveckla en bra handelstrategi och noggrant analysera dina investeringar kan du lyckas på aktiemarknaden. Kom ihåg att övervaka din portfölj regelbundet och vara medveten om skattereglerna. Med tålamod och rätt strategi kan aktieinvesteringar bli en viktig del av din framtida ekonomiska framgång.

aktier

Att välja aktiemäklare

Det första steget är att välja en mäklare där du kan köpa och sälja aktier. En aktiemäklare fungerar som en mellanhand mellan dig och börsen. I Sverige är Avanza och Nordnet två exempel på mycket populära nätmäklare, som tagit marknadsandelar genom att erbjuda låga avgifter och enkla gränssnitt som gör det lätt för nybörjare att komma igång. Du kan också handla genom din bank – de flesta svenska banker erbjuder lösningar för privatkunder som vill komma igång att spara i aktier.

När du väljer mäklare, se till att titta på flera olika faktorer, till exempel avgifterna för att handla med aktier, hur enkel plattformen är att använda och vilka aktier du får tillgång till. Det är viktigt att du kontrollerar hur pass bra en mäklares avgiftstruktur passar för just din handelstrategi. En viss mäklare kan vara perfekt för långsiktiga investeringar men passa väldigt dåligt för den som vill köpa och sälja med korta intervall, och så vidare. Ta med alla kostnader i beräkningen, såsom fasta courtage, rörliga courtage, spreads, årsavgifter och avgifter för insättningar och uttag.

Om du inte vill använda någon av de svenska aktiemäklarna blir det extra viktigt att kolla upp om den utländska mäklaren du är intresserad av har tillstånd att verka i Sverige, och om du kommer att omfattas av den svenska statliga bankgarantin och det svenska statliga investerarskyddet. Mäklare som är reglerade och auktoriserade av någon finansiell myndighet i ett EU-land har rätt att verka i Sverige även utan tillstånd från svenska Finansinspektionen, i enlighet med EU-reglerna om den gemensamma marknaden. Bland de utländska mäklare som har handelsplattformar inriktade på daytrading och swingtrading av aktier finns det många som är licenserade av The Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), vilket är EU-landet Cyperns motsvarighet till Finansinspektionen.

Att öppna ett konto för aktiehandeln

När du valt mäklare behöver du öppna ett konto hos dem för din aktiehandel (värdepappershandel). Tre mycket vanliga kontotyper för privatpersoner som vill ägna sig åt aktiehandel hos svenska aktiemäklare är värdepapperskonto, ISK och kapitalförsäkring.

Värdepapperskonto (VP-konto)

Detta är ett traditionellt konto där vanliga regler för beskattning i inkomstslaget kapital gäller. Den här typen av konto kallas även för aktiekonto eller aktie- och fondkonto hos mäklarna. Du betalar 30 % i skatt på vinster och utdelningar. Detta konto kräver en del administration eftersom du behöver ta upp varje affär i din deklaration. Förluster kan dras av mot vinster i deklarationen för att få ned skatten.

Ett värdepapperskonto (VP-konto) är en typ av konto som används för att registrera vilka värdepapper en investerare äger. Värdepapperskonto tillhandahålls av kontoförande institut (KI), till exempel banker och fondkommissionärer. Administrationen sköts av Euroclear Sweden, den organisation som tidigare hette Värdepapperscentralen, och denna administration inkluderar hantering av bland annat nyemissioner och utskick.

När man handlar via en bank eller fondkommissionär och har en värdepappersdepå hos dem behöver man inte ha något individuellt VP-konto, utan innehavet registreras på banken/fondkomissionären istället. Detta kallas för förvaltarregistrering. Du kommer då inte att vara registerad som ägare hos de aktiebolag du har investerat i. Du måste förlita dig på att förvaltaren informerar dig när till exempel kallelsen till bolagsstämman kommer eller det finns möjlighet att delta i en nyemission.

Investeringssparkonto (ISK)

Detta är en speciell typ av konto som skapades för att göra det enklare för småsparare i Sverige att investera i aktier, fonder och vissa andra värdepapper. Istället för vanlig beskattning betalar du en schablonskatt som räknas fram baserat på tillgångarna i ditt ISK, de insättningar du har gjort under skatteåret och det allmänna ränteläget i Sverige (statslåneräntan).

Det finansföretag du har ditt ISK hos skickar informationen direkt till Skatteverket, så för småspararen är det hela väldigt smidigt. Till skillnad från ett vanligt värdepapperskonto deklarerar du inte varje individuell affär, utan behöver bara kontrollera att uppgifterna som inkommit till Skatteverket är korrekta. Att ha ett ISK är enkelt och kräver minimal administration, men du kan inte dra av förluster mot vinster, och du kommer att betala schablonskatten även för år då värdet på dina tillgångar minskat. Det är inte realiserade vinster/förluster som är viktiga i ett ISK, utan innehav och insättningar.

Kapitalförsäkring

Detta är ett sparande (i aktier och andra värdepapper) i kombination med en försäkringslösning, och du kan välja att utse en förmånstagare för kapitalförsäkringen om du vill. Kapitalförsäkringar var populärare förr innan ISK fanns, eftersom de precis som ISK underlättar när det är dags att deklarera. Du betalar schablonskatt på din kapitalförsäkring.

Det finns fortfarande gott om personer i Sverige som föredrar kapitalförsäkring över ISK, till exempel för att de gillar att finansföretaget tar hand om att betala in skatten på utdelningar från utländska företag. De finns också vissa regler kring förmånstagare som gör att man kan runda vissa regler om arv, vilket kan vara åtråvärt i vissa specifika situationer. Du kan också i förväg bestämma hur pengarna ska betalas ut – i klump eller som många små utbetalningar över tid.

Du är inte ägare till de värdepapper som ligger i din kapitalförsäkring, utan du har bara en motsvarande ekonomisk fordran på finansföretaget. Detta innebär bland annat att du inte är registrerad ägare till aktierna och inte har rösträtt på bolagsstämman i aktiebolagen.

Vad är en värdepappersdepå?

En värdepappersdepå är en typ av konto där man förvarar värdepapper, till exempel aktier, obligationer och optioner. Om man bara har aktier i sin värdepappersdepå brukar den kallas för aktiedepå. Värdepappersdepåer tillhandahålls av finansinstitut.

Att sätta in pengar

Efter att du har öppnat ett konto hos en aktiemäklare behöver du sätta in pengar för att kunna börja handla. Detta gör man smidigast genom föra över pengar från ditt vanliga bankkonto till investeringskontot. De flesta svenska mäklare erbjuder snabba och enkla banköverföringar som gör att du kan komma igång direkt.

Att välja aktier

När du har pengar på kontot är nästa steg att välja aktier. Detta kräver en analys och förståelse av företag och marknader. De två vanligaste metoderna är fundamental analys och teknisk analys. Teknisk analys används huvudsakligen av kortsiktiga aktiehandlare, såsom daytraders och swing traders. Det bygger på att man studerar historisk prisdata och handelsvolymer för att försöka identifiera mönster och därigenom kunna förutspå vart priset är på väg, och när det passar bäst att köpa eller sälja. Fundamental analys är vanligare bland investerare – personer som köper aktier för att hålla dem ett tag. När du genomför fundamental analys tittar du på företagets finansiella hälsa, bland annat vad gäller intäkter, vinstmarginaler och framtida tillväxtmöjligheter. Det är vanligt att man använder sig av nyckeltal såsom P/E-tal och avkastning på eget kapital (ROE).

Diversifiering är också viktigt när du köper aktier. Genom att köpa aktier i olika företag, branscher och regioner sprider du risken och minskar troligheten för att någon enskild händelse ska ha en mycket kraftig påverkan på din portfölj. Diversifiering är en mycket viktig del av en aktiehandlares riskhanteringsstrategi.

Att genomföra ett aktieköp – en steg-för-steg-guide för hur man köper aktier

Nu när du har valt ett bolag att köpa aktier i är det dags att genomföra köpet. Exakt hur du gör beror på vilken handelsplattform du använder, men de flesta inkluderar följande steg.

  1. Logga in till din mäklare.
  2. Sök upp aktien genom att skriva in företagets namn eller ticker-symbol.
  3. Välj antal aktier du vill köpa och vilken köporder du vill göra. En marknadsorder innebär att du köper till aktuellt marknadspris. En limitorder innebär att du bara köper om marknadspriset når en viss nivå (som du anger).
  4. Skicka in din order.
  5. När köpet har gått igenom visas aktierna i din portfölj.

Övervaka din aktieportfölj

Du behöver inte följa dina investeringar dagligen om du har en långsiktig plan, men det är bra att hålla viss koll och det kan också hjälpa dig att lära dig mer om aktiemarknaden i stort, när du till exempel ser hur marknadspriset för dina olika aktier påverkas av olika händelser.

Om företaget du investerat i delar ut vinst till aktieägarna, så kallade utdelningar, kan dessa återinvesteras i fler aktier eller tas ut som kontanter. Många investerare föredrar att återinvestera utdelningar för att maximera tillväxten över tid.

Att sälja aktier

Att veta när du ska sälja aktier är lika viktigt och lika svårt som att veta när du ska köpa. Du kan till exempel vilja sälja om aktiens värde har stigit mycket och du vill säkra vinsten, eller om företagets framtidsutsikter förändras negativt. I vissa fall är det klokt att hålla fast vid aktier långsiktigt, även om marknaden svänger, om du tror på företagets långsiktiga potential.

Det går att lägga en take-profit order som innebär att de aktier som ordern gäller för kommer att säljas så snart marknadspriset har nått en viss punkt. Detta kan vara praktiskt för den som inte vill behöva hålla ständig koll på aktiekurser, och den här ordertypen kan också förhindra att man blir girig när kursen går upp och håller kvar sina aktier för länge i hopp om att tjäna ännu mer.

Den ordertyp som heter stop-loss kommer också att vara en viktig del av din riskhanteringsstrategi. En stop-loss är en order som innebär att de aktier som ordern gäller för automatiskt läggs ut till försäljning om marknadspriset sjunker till en viss punkt. På så vis kan du begränsa dina förluster. Det finns dock vissa nackdelar med stop-loss ordrar eftersom de är automatiska, så man bör lägga in dem med omsorg. Var till exempel medveten om att de kommer att lösa ut om marknaden reagerar snabbt och negativt på en viss nyhetshändelse så att kursen dyker. Om du själv suttit vid styrspakarna hade du kanske valt att sitta lungt i båten och vänta på att marknaden återhämtar sig, men stop-loss ordern tar inte någon hänsyn till sådant.